Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zpověď zločincova - Josef A. Zentrich


Zpověď zločincova…

 

 Jsem konopí – a kdo je víc ? Jsme ve skutečnosti tři sourozenci: konopí seté – konopa siata – Cannabis sativa L., potom konopí indické – konopa indická – Cannabis indica LAMK. a konečně konopí rumištní – konopa rumovisková – Cannabis ruderalis JANIŠEVSKIJ.

 My sourozenci se od sebe dosti lišíme – nejsme žádná jednovaječná trojčata. Setý brácha je vysoký až 4 metry, indický brácha dorůstá tak těsně nad 1 metr a rumištní sourozenec je půlmetrový trpaslík. Všichni jsme dvoudomí, tj., naše rostlinky lze rozdělit na dámské a pánské. Účinné látky obsahují prosím pěkně dámy – my konopné rostlinky si potrpíme na dobré vychování …

 Jako konopí se těším velice špatné pověsti, o což se zasloužil indický brácha. Obsahuje totiž jisté psychoaktívní látky, zvané souhrnně THC, které pár pitomců zneužilo a lidé se mne proto bojí. Rumištní brácha obsahuje také psychoaktívní látky, ale – nic moc. Já, konopí seté tyto látky neobsahuji – a tak je docela žertovné – nebo spíš tragikomické sledovat policajty jak mne na potkání ničí, zatím co bráchů si nevšímají, protože jsou menší a proto snadno uniknou jejich slídivému pohledu. Ovšem, co taky může člověk, teda pardon – konopí, od těch dobrých lidí čekat – že jo ?

 Jenže – všichni lidé nejsou úplná paka, takže se ve světě stále více ozývají hlasy, abychom byli vzati alespoň částečně na milost, protože bráchové umí nejen lidi oblbovat, ale i účinně léčit. A podobné hlasy se začaly ozývat i tady v Česku, takže jsme se těšili, že se dostaneme z klatby. Ale – nedostaneme, protože zasáhla „klidná síla.“ To je jedna pidipartaj. Její šéf se jmenuje - teď si nemohu vzpomenout, snad Zavažšňůrka, ne to si s něčím pletu, aha už to mám. Ne Zavažšňůrka, ale Tkanička nebo Tkalounek, snad jsem to moc nepopletlo, předem se omlouvám. Tomuto koryfeji se podařilo prosadit ve „velkém lidovém churalu“ – či jak se jmenuje ta sešlost zvolených zástupců českého lidstva, že jsme upadli do ještě větší klatby a budeme exkomunikováni z církve, teda ze společnosti slušných rostlin. Zatím, co dřív jste nás mohli mít u sebe množství, které nebylo větší, než malé (príma definice, co ?) tak nyní to velký lidový chural upravil na 1,5 gramu. Major Haluška by to komentoval: „A terazky sme v riti, súdruzi !“ Ale my s bráchama doufáme, že není všech dnů konec a čekáme, že dřív nebo později se začne postupovat podle zdravého rozumu…

 Abychom to tedy nějak shrnuli: Setý brácha je vysloveně technický nadšenec, hodí se na spoustu výrobků a ničí ho jen volové. Rumištní brácha celkem není k ničemu. Je to takový „něpodarok“ jak by řekli bratia Slováci. Psychoaktívních látek má málo a k technickému zpracování se nehodí. K léčení se dá použít teda pouze brácha indický. Protože psychoaktívní látky – označované jako THC - se opravdu dají trochu zneužít (i když natropí mnohem méně škody, než „zavedení“ zločinci tabák a alkohol) je s ním zapotřebí opravdu pracovat opatrně. Ale je pravdou, že má i mnoho léčivých účinků, takže jeho vložení do klatby je přinejmenším krátkozraké a skutečně hodné pouze „party hic“ a jejích udatných chlapců…

 Nahlédněme spolu na některá léčivá působení, kterých je indický brácha schopen: je toho skutečně hodně – umí pomoci lidem, kteří jsou nuceni podstoupit onkologickou chemoterapii, aby ji mnohem lépe snášeli. Na glaukom – zelený zákal lepšího léku těžko budete hledat. Také lidé, trpící Parkinsonovou nemocí by jistě působení indického bráchy plně uvítali a stejně tak i lidé na prahu těžších forem endogenní deprese. Také nemocní s roztroušenou sklerózou by jistě nepohrdli bráchovou pomocí při jejich těžkých problémech.

 Jakýsi bylinář mi jednou vyprávěl, že zná jednoho dědu, který má necelých 87 let, ale je čiperný, naprosto zdravý, netrpí žádnými obtížemi, má rychlé a nadstandardní myšlení a kromě toho je neobyčejně pracovitý a umí vyrobit řadu perfektních léčivých přípravků z léčivých rostlin, které různě míchá do formy pasty, kterou tvaruje tak, aby se dala dobře léčebně používat. Bylinář nad tím nestačil žasnout a tak jednou při přednášce strejdu požádal, aby řekl svůj recept na elixír mládí a zdravého života. Děda se zasmál a pravil – „životospráva !“ Po přednášce za ním však přišel a povídá“ „…no to víte, na veřejnosti se s tím nemůže moc chlubit, aby mně nakonec nezavřeli: pěstuju si doma indický konopí, teda marjánku a už skoro 17 let ji pravidelně používám. Věřte, že pro staré lidi je to balzám na tělo, ale i na duši.“ Bylinář se ho ptal jestli se nebojí jedovatého působení, ale děda se zasmál a děl, že to je strašák velkých hlupáků pro ještě větší hlupáky. Pravil ale, že marjánku nekouří, ale luhuje si ji ve slivovici a užívá velmi střídmě. Výši dávky však odmítl prozradit; zatvářil se tajemně a řekl, že je trochu větší, než malá a mu nestojí za to, aby byl kvůli tomu popotahován.

 Jo, kdo mi moc nevěříte a myslíte si, že jsem fakt nebezpečné, protože to přece říkaji v televizi, což by si jistě nedovolili, kdyby to nebyla pravda, doporučuji nahlédnout alespoň do jedné z těchto knížek:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář